om våra örtteer

Läs mer om tillagning, ursprung och smak på våra örtteer.

 Våra örtteer


Till våra örtteer har vi valt klassiska örter. Rena örter med välkända effekter. Örter som vi själva är väldigt förtjusta i. Precis som våra teer är örterna helt utan kemiska smaktillsatser. Vi har valt att inte göra kraftiga blandningar utan låta enkelheten i varje ört få blomstra. Samtliga örtteer är ekologiskt odlade och därför bra för både människa och natur.
 

Att dricka örtte är ett uråldrigt sätt att finna välbefinnande i livet. Örternas mångsidighet påverkar kroppen på olika sätt och man ska inte överdriva sitt intag.  Det är därför en god vana att variera sig mellan olika örter.

En ört är en växt med icke vedartad stam, enligt ordbokens botaniska definition. Andra menar att en ört är en sammantagen term för samtliga nyttoväxter som kan användas i mat, dryck och som medicin. Örter är ofta vackra att odla, starkt doftande och aromatiska i mat och dryck. Örter innehåller varken tein eller koffein.

Det finns mycket magi och mystik kring örter. Detta grundar sig i deras, i flera fall, kraftiga påverkan på oss människor. Många örter har en välgörande inverkan som bidrar till god hälsa och välbefinnande.

Pepparmynta

Allt sedan forntiden har mynta odlats som läkeväxt. Namnet träffade man på första gången i grekisk mytologi. Det finns många olika sorters mynta. Vi har valt pepparmynta för att den anses ha mest läkande egenskaper. Pepparmynta har lugnande, stimulerande och antiseptisk effekt. Den motverkar gaser och stimulerar aptiten. Speciellt bra är pepparmynta mot spänningshuvudvärk och för att skärpa koncentrationen.

Citronverbena

En kopp citronverbena på kvällen är uppfriskande och har en svagt rogivande inverkan. Det kan lindra nästäppa och irriterade luftrör samt hjälpa vid matsmältningsbesvär och illamående. Citronverbena har en positiv inverkan på immunförsvaret. Det är ett vackert te att dricka mellan måltider

Citrongräs

Låt inte detta enkla gräs göra dig besviken. Det är fullt av godheter. Det är rikt på vitamin A, C, folat, magnesium, zink, koppar, järn och calcium. Citrongräs har också antiseptiska egenskaper som hjälper till att rena kroppen.

Kamomill

Kamomill växer vilt på många ställen runt om i världen. Släktnamnet Chamaemelum kommer från grekiska och betyder ”jordäpple”. Kamomill har flera medicinska egenskaper, främst är den lugnande och har en sömngivande inverkan. Den är bra för matsmältningen. Dess antiseptiska egenskaper gör att te och avkok är bra som munvatten mot munsår, eller som ögonbad. En kopp Kamomillte hjälper dig att slappna av på kvällen.

Lemon balm rose

Underbar citronmeliss med rosenknoppar. Citronmeliss är en uråldrig ört från Medelhavet. Melissan är känd för att lindra huvudvärk, spänningar, nedstämdhet och för att stärka minnet. Melissan är bra för matsmältningen och mot smärtsamma menstruationer. Den är uppiggande på morgonen och rogivande på kvällen. Rosenknopparna avger en njutbar arom och är vackra att se på.

Bryggning av örtteer

Att vattnet är av god kvalitet är av stor vikt för att den fina smaken av örtte ska komma till sin rätt. Kalkrikt vatten eller vatten med andra bismaker påverkar din kopp örtte både till utseende och smak.

Använd 1-2 teskedar örter per kopp kokande vatten. Lägg örterna i en tekanna, slå på det kokheta vattnet och lägg på locket för att hindra de värdefulla ämnena att avdunsta. Låt teet dra 3-5 minuter. Sila upp det i din kopp och njut av doften och smaken.

Mjölk passar inte bra med örtte men honung är utmärkt om man vill ha sötma. Det går bra att låta örtteet svalna för att drickas som iste eller istället för saft.

 

Vi lovar dig detta…

Z

100% Kärlek

Te är vår största passion. Vi plockar omsorgsfullt ut teer och varje burk är skapad med kärlek.

Z

Handplockat

Våra teer handplockas för att bevara högsta möjliga kvalité samt näringsinnehåll.

Z

Hög Kvalité

Vi värdesätter hög kvalitet och arbetar därför enbart med dem bästa leverantörerna.

Z

Alltid Färskt

Innehållet i din teburk från Min Systers Tehus är alltid färskt och friskt. 

0